“Till dig som inte tar studenten i år”

Till dig som inte tar studenten i år. Till dig som är äldre än de som tar den i år. Till dig som är yngre. Till dig som känner igen dig i känslan av att inte passa in. Att inte passa in i skolans väldigt väldigt snäva och fyrkantiga box.

Jag är en av er, och nu vid studentider så blir det, återigen, oerhört jobbigt.

Jag gråter fortfarande ibland, önskar så att jag bara vore klar, att jag kunde garantera att jag var klar om någon dag. Men just nu har jag mycket annat, just nu kan jag inte göra skolarbete också. Det är okej, det får vara så.

Till dig som känner igen dig i min historia med skolan, att något hände, du fixade det inte och har därför inte tagit studenten trots att det är det du “borde” gjort. Jag vill säga till dig att det finns inga rätt och fel. Jag vill säga till dig att du är värd så mycket mer än tankar på att du inte är bra nog. Jag vill säga till dig att du är så jäva mega skitgrym.

I tvåan föll jag och orkade inte med skolan, jag blev sjukskriven en längre period och har nu, snart ett år senare, fortfarande inte blivit klar med skolan. Livet har kommit så himla mycket i vägen. Och det är okej.

När du läser detta, tänker du, med handen på hjärtat att jag är en dålig människa? Att jag är sämre än någon annan? Jag tror inte det va? Varför skulle det då stämma in på dig?

Vissa av er som läser detta kanske har liknande erfarenheter, men känner inte igen er i känslorna jag beskriver, det är också mer än okej, du måste inte känna dig “dålig” pga skolsituationen, det är enbart bra om du inte gör det. Detta inlägg är för de som känner igen sig, för de som blir intalade och intalar sig själva att de misslyckats.

Jag kan inte säga hur du ska göra för att släppa känslorna du bär på, för vi är alla olika. Det jag gjorde på min student var att jag skippade alla studentfester, var med på själva studenten (grät mig igenom hela) och sen hade jag min mottagning, där jag hade meddelat alla som kom om situationen, jag ville fira livet med dem, inte skolan. Jag ville inte ha frågor, lyckönskningar eller skämt om arbetslöshet. Och jag fick världens finaste kväll.

Men detta är olika för alla, känn efter, vad mår du bäst av om du nu går ut 3an på gymnasiet till sommaren? Vad känns bäst för DIG?

Och till dig som inte just tar studenten nu utan ändå känner igen dig av någon anledning, du är fantastisk. Skolan är snäv, fyrkantig och oanpassad för människor överlag. Du är inte sämre än någon annan med högre eller längre utbildning. Prestationer eller icke-prestationer säger lika lite om vårt värde som människor som vilken hårfärg vi har, stad vi bor i eller vilken dialekt vi har.

DU är värd ALLT. Du är FANTASTISK, och du, denna studenttid är snart över för i år också. Jag kan inte lova att det känns lättare nästa år, men vi hoppas det, och vi kämpar mot det tillsammans.

För nej, detta är inte en lätt period för mig heller, det är tufft som tusan, och det är okej. Inga känslor är fel, du får skrika, gråta och vara ledsen. Men det blir bättre, i promise. <3

 

/Teresa

Detta är ett blogginlägg från en av våra fina volontärer. Teresa är engagerad i vår påverkande del av Tilia som är ute och föreläser och är med i olika sammanhang som ska göra vårt samhälle bättre.

Behöver du stöd? Läs mer här!