“Mitt försvar: att bli känslolös istället för att riskera att må dåligt”

Jag har varit så rädd att känna. Känna både positiva och negativa känslor. Jag har tyvärr upplevt många negativa känslor under de senaste åren. Jag har haft stora problem med ångest, med depressioner, självkänsla och mycket annat. Jag blev rädd för att känna. Mitt försvar blev istället att stänga ute allt. Att bli känslolös istället för att riskera att må dåligt.

Ångestattacker, nätter med lite sömn, längre perioder med nedstämdhet.

Mörka perioder som jag inte önskar någon.

Ett av de stora problemen var att jag inte vågade att be om hjälp. Jag skämdes. Skämdes något enormt. Jag hade alltid varit den glada killen som ställde upp i alla väder. Att jag sedan inte visste vad psykisk ohälsa var gjorde det inte bättre.

Än annan faktor som har spelat in är den hemska machokulturen. Den har tidigare hindrat mig från att visa känslor. Från att vara den mjuka personen jag är. För normen säger åt mig att vara stark. Att bita ihop. Att vara “man”. Om man tidigare har haft svårt att prata känslor blir det inte lättare över en dag.

Att våga prata om det blev lättare genom alla fantastiska människor runt om kring mig. Som funnits där, lyssnat och frågat. Att genom att prata om allt från enkla känslor till det som känts jobbigare blev det enklare att våga prata. Tillslut vart det även enklare att våga känna känslorna igen.

Idag är jag glad över att känna allt från glädje till smärta. Att gråta. Att vara öppen om vad jag känner. Att slippa vara stark. Nu är jag den mannen jag vill vara. Nu är jag inte längre rädd för att känna.

/Isak

Detta är ett blogginlägg från en av våra fina volontärer. Isak är engagerad i vår påverkande del av Tilia som är ute och föreläser och är med i olika sammanhang som ska göra vårt samhälle bättre.

Behöver du stöd? Läs mer här!