#ungasröster
Våra unga är experter
Just nu: skriv på namninsamling för psykisk hälsa i skolan!

1 av 5 unga mellan 16 – 24 år lider av psykisk ohälsa och av dem söker endast hälften hjälp. För att kunna stötta unga att våga söka stöd, måste vi höra och lyfta deras åsikter om varför de i dagsläget inte gör det.
Genom #ungasröster finns Tilia årligen på plats under Almedalens politikervecka, ett arbete vi bedrivit sedan 2012. Våra önskemål som genomsyrar egna seminarier samt medverkan panelsamtal och diskussioner löpande under året är:
1. Inkludera unga representanter i samtliga beslut som rör målgruppen.
Om beslut och insatser saknar förankring i målgruppens vardag och situation kommer de tyvärr helt sakna en reell verkar för våra barn och unga. Därför arbetar vi ständigt för att målgruppen ska möjliggöras utrymme att vara med och påverka i alla beslut och insatser som rör målgruppen själva, både individuellt likväl i det offentliga rummet. Vi har dock en bit kvar att gå för att ungas röster ska ses som en självklar del i alla beslut och insatser som rör barn och unga.
2. Psykisk hälsa och självkänsla som begrepp i grundskolans- och gymnasiets läroplan.
Unga önskar att samtala om psykisk hälsa som begrepp i skolan. Detta kan integreras i redan befintliga ämnen som Idrott och hälsa, samhällskunskap, naturkunskap och andra likartade ämnes områden. Självkänsla står som verktyg, för att hantera stress och livetssvårigheter på ett konstruktivt och sunt sätt.
Idag 2018, saknas fortfarande psykisk hälsa som begrepp i den svenska läroplanen.
“Har man inte ord för det, kan man inte prata om det” – citat ungdom, Tilia
3. Ökad insyn och minska andelen tvångsåtgärder av barn och unga i den psykiatriska tvångsvården.
Slutenvården är en stängd verksamhet, där vi, likväl Barnombudsmannen, vittnat om bristande rapportering, insyn och möjligheter för barn och unga att få sin röst hörd. Dels har vi sätt bristande vårdsystem, likväl över användning av tvångsåtgärder, som används slentrianmässigt och på rutin. Barn och unga som fråntas självbestämmande och frihetsberövas under begränsad tid, behöver få sina rättigheter tillgoedda samt att staten behöver ha full insyn i vad som händer och att de beslut som tas är för barn- och ungas bästa.