“Jag skulle hylla min far men han brydde sig inte ens. Ändå fortsatte jag”

Det finns två dagar i vår kalender som jag inte förstår mig på, den ena är mors dag och den andra är fars dag. En dag för att hylla sin fader. När jag var liten målade jag teckningar och ibland köpte jag en present, men jag fick sällan ens ett tack. Jag skulle hylla min far men han brydde sig inte ens. Ändå fortsatte jag, för barn är genuina, barn vill alla väl. Men varför ska vi hylla någon som inte alltid är vad de ska vara?

Jag ser kompisar och människor jag inte känner lägga upp bilder på sin pappa och skriva om hur mycket hen betyder för dem. Hur mycket deras pappa älskar dem och hur hen alltid tagit hand om dem. De hyllar, höjer till skyarna och de skriver de där orden ”jag älskar dig pappa”. Jag vill skrika på dem allihop. Be Instagram radera vart enda inlägg. Jag vill inte se dem. För att deras verklighet stämmer inte överens med min. Min pappa älskade inte mig. Han var inte den pappan som det skrivs om i böcker eller gestaltas i filmer. Jag förstår att andra vill hylla en person som de älskar, och som älskar dem, för det är verkligen inget fel i det. Men varför ska vi ha en speciell dag för det?

Hos mig skapar fars dag ångest, och sorgen gör sig påmind. Jag har inte den pappan, har aldrig haft och kommer heller aldrig att få. Jag känner så starkt med alla dem som inte har den föräldern som hyllas överallt. Med de som kanske hade en pappa men som inte längre är i livet.

Många gånger har jag känt skuld över att jag blivit uppgiven när jag sett andras inlägg på exempelvis Instagram, men jag har lärt mig att mina känslor oavsett vad de innebär är precis lika legitima och viktiga som de som skriver inlägg för att hylla sin pappa. Min sorg och min ilska har lika stor rätt att finnas som deras glädje och kärlek. Vad du än känner idag, om det är glädje, kärlek, ilska, sorg eller vad det än kan vara så har du rätt att känna det. Oavsett. För dina känslor är lika viktiga vilken dag det än är. För idag är en helt vanlig söndag, som i kalendern råkar vara ”fars dag”. Och det är okej att inte tycka om sin pappa, men det är också lika okej att göra det. Vill du hylla, gör det med den känslan du har och vill du inte, så kom ihåg att du är inte ensam om att inte vilja fira, eller inte ha någon att fira. Jag är en av dem, och jag lovar dig att det finns många fler.

En liten påminnelse: Du är den viktigaste personen i ditt liv, glöm aldrig det <3

/Hanna

Detta är ett gästblogginlägg publicerat här hos Tilia där åsikterna som uttrycks är undertecknads. Tilia är en ideell organisation, alltid tillgängliga för stöd inom 24 timmar för dig som är ung som känner att du behöver oss. <3