“Jag har bestämt mig att jag inte behöver bestämma mig idag”

Nu går jag in på sista månaden av min gymnasietid. Om en månad är det min tur att springa ut och sjunga om studentens lyckliga dag. Ena delen av mig är överlycklig, efter fyra år är jag äntligen klar. Andra delen känner att vad ska jag göra nu? Nu måste jag välja min framtid. Hela mitt liv bestäms nu.

Hur ofta får man inte frågan: Men vad ska du göra efter gymnasiet? Vad ska du plugga?

Den frågan kan vara väldigt jobbig. Många har ingen aning. Många går runt och ångestfyllt funderar. Att då alltid få det uppstucket i ansiktet gör det inte direkt lättare att tänka och välja. Nu har jag turen att jag har lite tankar om vad jag vill göra, annars hade jag blivit otroligt påverkad av detta. Samtidigt känns det som samhället förväntar sig att man ska ha bestämt sig vad man ska göra.

Jag har själv tänkt mycket på detta. Jag har velat ha en utstakad väg, en bestämd framtid. När jag inte haft det har det varit rätt jobbigt. Tanken på att inte veta var man ska ta vägen.

Men nu idag känns det bättre. Jag har bestämt mig att jag inte behöver bestämma mig idag. Jag har insett att ibland har jag haft större krav på mig själv än vad omgivning har haft på mig. Hur jag kom dit vet jag dock inte.

Att ta studenten är för mig ett av de sista stegen ut i vuxenlivet. Är värld som jag inte känner mig van vid. Vad kommer detta innebära? Vad kommer att hända? Jag väntar med spänning att se var mitt liv tar vägen, vilka dörrar som öppnas och vilka nya erfarenheter jag kommer få.

Äntligen är jag klar med gymnasiet, en tid jag aldrig kommer glömma. Minnen både positiva och negativa. Men nu är jag klar. Redo att sjunga om studentens lyckliga dagar.

/Isak

Detta är ett blogginlägg från en av våra fina volontärer. Isak är engagerad i vår påverkande del av Tilia som är ute och föreläser och är med i olika sammanhang som ska göra vårt samhälle bättre.

Behöver du stöd? Läs mer här!