“En kan INTE vara ‘smal och snygg’ på insidan”

Jag får ofta kommentarer om hur min kropp ser ut, frågor om hur jag äter, om jag tränar osv just för att min kropp anses vara den “perfekta”. Det gör mig illamående, för ärligt talat bryr jag mig inte längre. Jag skiter fullständigt i om jag äter tio kakor och en chipspåse eller tre äpplen, huvudsaken är ju att det är gott och att jag mår bra! Sen har jag respekt och förståelse för att det inte funkar så för alla, men det är attityden jag syftar på.

Hör människor runt omkring mig prata om sötsaker som “farligt”. Hur de måste kompensera för kakan de just ätit. Blir så ledsen, för deras skull.  Tänk om de kunde förstå att det inte spelar någon roll, att kakan aldrig skadar. Att det är samhället som är stört inte maten, inte personen. Inte du.

“Du är så snygg och smal!”

Vem skulle någonsin skriva/säga:  Du är så snygg och tjock! – Förmodligen ingen, för det skulle anses vara förolämpande. Men hur kan ordet “tjock” vara det men inte ordet “smal”, för det är två ord, som definierar två olika kroppstyper. Men varför är den ena kopplat till snygg men inte den andra? Jag har insett  att jag ibland känner skuld över att tillhöra  den normativa kroppstypen. För jag vill inte bidra till hets, jag vill inte gå runt och visa upp  en “snygg och smal” kropp. För det är så andra refererar till min kropp, men vad de glömmer är att den  är MIN. Vilket också betyder att jag själv får bestämma hur den ska pratas om, hur den ska tas hand om och vad den ska symbolisera.

Jag vill att min  utsida,  MIN kropp ska spegla insidan. Och en kan INTE vara “smal och snygg” på insidan. Är omöjligt.

Så därför tänker jag inte definiera min kropp efter samhällets normer och kroppstypsregler. Och tills ordet “snygg”  inte längre kopplas ihop med kroppstyp “smal” tänker jag försöka att inte använda det ordet i kroppsligt sammanhang. För det finns egentligen inget annat sätt att bryta normen än att gå emot den!

Och en sista påminnelse. Din kropp är din, du bestämmer hur den ska pratas om. Och en tanke som hjälp på vägen är att utsidan speglar insidan, vilket plockar bort ord som “snygg” och “smal”. Sen vill jag också poängtera att det inte på något sätt är fel att känna  sig snygg, utan att det främst handlar om hur samhället kopplat ihop två ord som egentligen borde vara separata.

Kom ihåg:  Du är så fin, precis som du är ❤️

/Hanna, 23 år från Sätila

Detta är ett gästblogginlägg publicerat här hos Tilia där åsikterna som uttrycks är undertecknads. Tilia är en ideell organisation, alltid tillgängliga för stöd inom 24 timmar för dig som är ung som känner att du behöver oss. <3