“Att delges ord för psykisk ohälsa/hälsa – livsviktigt för att kunna be om hjälp”

När hörde du om psykisk ohälsa i skolan första gången?

För mig var det i 2an på gymnasiet på en psykologilektion. Detta var inte bara första gången jag hörde om det i skolan, utan det var första gången i mitt liv. När jag fick höra om det förstod jag äntligen, helt plötsligt fick jag ord på vad jag kände. Det var som en tyngd försvann från mina axlar. Jag var inte ensam om att må så här! Jag var inte konstig!

I närmare ett års tid hade jag mått riktigt dåligt. Dag ut. Dag in. Det är en lång tid. Jag hade stora problem med ångest, ångestattacker och dålig självkänsla. Dessa känslor kan beskrivas som diffusa och märkliga att ha. Jag förstod inte varför. Jag förstod inte vad som hände.

Första gången jag fick en ångestattack var i skolan under en lektion. Allt började svartna, jag fick svårt att andas och hjärtat slog snabbare än någonsin. Vad är det som händer?

Jag hade ingen aning om vad som hände och jag trodde att jag skulle dö.

Först i efterhand förstod jag att jag varit deprimerat. I ett helt år – utan att riktigt förstå det. Ångestattackerna var nästan dagliga, jag grät mig till sömns och jag vågade inte berätta för någon. Det kändes som jag var konstig, annorlunda och jag var rädd.

Det andra problemet var att jag inte visste vad jag skulle säga. Jag hade ju ingen aning vad som hände. Inga ord att beskriva med.

Vändningen blev den dagen i 2an på gymnasiet, som jag inledde denna text med. Den dagen när jag fick höra om vad psykisk ohälsa var. När mitt liv fick en chans att ändras till det bättre. Fick en chans att inte fortgå i en värre och mer negativ spiral.

Varför hade jag inte fått detta berättat för mig tidigare? Då hade det sannolikhet inte behövt gå lika långt som det gjorde. Då hade jag haft ord på mina känslor. Ord att berätta och kunna fråga om hjälp.

Jag tycker att det ska vara obligatorisk att prata om psykisk ohälsa i skolan. Det ska vara lika självklart som att prata om den fysiska hälsa. Det skulle hjälpa så många att sätta ord på sina känslor. Hjälpa många att förstå. Hjälpa många att få bort sina fördomar.

/Isak, 19 år. Volontär i Tilias påverkande arbete

Skriv gärna på namninsamling för psykisk hälsa i läroplaner här!