”Jag har aldrig känt behov av att ”komma ut ur garderoben” för jag har aldrig varit där.”

Ut ur garderoben (tar jag mitt linne med paljetter)

För mig känns min homosexuella läggning självklar. Jag har egentligen aldrig känt ett behov av att behöva ”komma ut ur garderoben” för jag har aldrig varit där. Däremot har jag, troligen på grund av fördomar och normer, känt ett motstånd. Kring min sexuella läggning. Att vara öppen. En rädsla för omgivningens reaktioner. Men min familj har uttryckligen sagt att:

”Du får älska vem du vill, det viktigaste är att du mår bra.”

Jag vill inte behöva någons godkännande. Jag/du/vi ska inte behöva någons godkännande. Jag önskar att detta inlägg inte ens behövdes. Men jag vet. Alla har det inte såhär. Fördomar och normer existerar. Men likväl som att jag skulle behöva ”komma ut ur garderoben” är det av samma tyngd som om en med heterosexuell läggning/annan läggning behöver berätta.

Vi bär ingen skyldighet att redogöra. Varför jag väljer att skriva är för att alla möts inte av en accepterande familj och omgivning. Vissa rent utav trycks ned. Du är värd all kärlek, värme och respekt.

Jag tänker gå i Pride-paraden. För min frihet. Min rätt att vara som jag är. Men även för de som inte kan av olika anledningar. Där homosexualitet/annan läggning är tabu.

Om jag så kan få någon att våga ta steget att gå i paraden. Jag sträcker ut min hand. Om du läser och är rädd för omgivningens reaktioner. Vi går med dig. Vi går för dig. Kanske före dig. Tills den dag då omvärlden inser att du har all rätt att vara precis som du är. Att älska vem du vill. För det är precis så det är.

Jag låter garderoben fylla en funktion för mina kläder. Jag plockar ut ett turkost linne med paljetter till paraden, för att synas, ta plats och vara den färgstarka person jag är.

Kärlek // Josefin

Josefin är en av de volontärer från Tilia som kommer att dels Pride-peppa innan paraden men också gå den. Robin, som tidigare skrivit inlägg kommer att gå med sin sambo. Dessutom kommer fler volontärer från Tilia att gå. Vill du följa med? Det vore så roligt. Läs då mer här! (Skrolla ner till rubriken ”Aktiviteter” och Pride-pepp/Pride-paraden).

Detta inlägg är ett av flera under vår kampanj #psynligt där vi belyser olika teman kopplat till ungas psykiska ohälsa. Under juni månad fokuserar vi på HBTQ+, könstillhörighet, identitet och sexuell läggning. 

Tilia är en ideell organisation, alltid tillgängliga för stöd inom 24 timmar, för alla unga oavsett könstillhörighet. <3