Bli volontär

vollisarTack för att du vill bli volontär hos oss på Föreningen Tilia. Vår verksamhet görs möjlig av ideell kraft. Våra i dagsläget cirka 100 volontärer är våra hjältar!

Det finns just nu tre olika sätt att engagera sig hos oss, volontär i chatten, i mailen eller på våra läger. Samtliga presenterade nedan.

Vi behandlar alla ansökningar, men har bara möjlighet att höra av oss till de vi kommer att rekrytera. Stort tack på förhand för förståelse för detta.

Volontär lägerverksamhet

Om nyårsläger

Att vara lägerledare innebär intensiva dagar, högt tempo och att ständigt anpassa sig efter situationer som uppstår. Vi vill att du som ansöker tänker över att du är beredd på just detta, men också med vetskapen om att det är en fantastisk vecka tillsammans med våra ungdomar. Läs igenom upplägg för nyårsläger här!

Vi söker dig som:

• Har egen erfarenhet av psykisk ohälsa antingen som drabbad eller närstående för ökad förståelse för den stödsökandes situation.
  • Är van och trivs med att arbeta i team.
  • Kan ta egna initiativ (enligt Tilias riktlinjer och värdegrund).
  • Är en trygg person som är vän med ditt bagage och är på plats i första hand för våra ungdomar.
  • Är flexibel och osjälvisk samt är beredd att bjuda på dig själv.
  • Är en lyhörd varm person, bra på att lyssna och brinner för ungdomar.
  • Är 23 år eller äldre.

Åtagande

Du avsätter totalt en vecka, 28/12-2017 till 5/1-2018

Ankomst eftermiddag senast kl. 17:00 den 28/12

Utbildning för ledare 29/12-2017 kl. 10:00 – 17:00 på Skatboet, Värmdö

Lägervecka 30/12- 2017 till 4/12-2017

Obligatorisk medverkan på ledar-uppsamling och utvärdering 5/12-2018. Hemresa senast 16:00

Detta får du av oss

• Grundutbildning i Tilia samt förhållningssätt läger
  • Handledning på plats i team
  • Kost och logi samt betalda resor till och från lägergården
  • Del i en gemenskap
  • Möjlighet att påverka barn och ungdomars liv till det bättre
  • Ett oförglömligt nyår

• Berätta kort om din erfarenhet eller koppling till psykisk ohälsa.
  • Hur har du bearbetat din erfarenhet eller koppling till psykiska ohälsa? I så fall hur?
  • Varför vill du engagera dig som ledare på nyårsläger?
  • Varför tror du att du skulle passa som lägerledare?
  • Berätta gärna om du har övriga meriterande utbildningar i pedagogik eller socialt arbete och/eller varit/är ledare för unga.

Volontär chattstöd

Om chatten

Tilias chatt har öppet 21-22.30 varje kväll 365 dagar om året. Inga undantag röda dagar eller storhelger. Varje vecka presenterar vi veckans schema på hemsidan, med vilken volontär som chattar vilken dag. Alla som sitter i chatt-teamet presenteras med förnamn, bild och en presenterande text innehållandes egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Detta är ett önskemål från våra unga, då det bidrar till att vi sänker trösklarna för att ta kontakt med oss samt bidrar med trygghet. Vi utgår alltid från våra ungas önskemål och behov när vår verksamhet utformas och skapas.
Tillsammans hanterar vi främst ämnen som ångest, oro och stress.

Vi söker dig som:

• Har tillfrisknat från din egna eventuella psykiska ohälsa och är stabil i ditt mående, är flexibel och osjälvisk.
  • Är en lyhörd varm person som brinner för ungdomar och har lätt att uttrycka dig i skrift.
  • Är beredd att synas med förnamn, bild samt kort beskrivning om dig själv på foreningentilia.se samt i vissa fall på Tilias sociala medier.
  • Är 23 år eller äldre. (Rekommenderad ålder)
  • Bor i Stockholmsområdet eller har möjlighet att ta dig hit vid handledningstillfällen då dessa är obligatoriska.

Just nu!!

Tilia som organisation ska spegla vårt samhälle och vända sig till varje ung människa. Just därför söker vi särskilt dig som identifierar dig som kille, HBTQ+ och/eller har olika etniska bakgrunder. Detta för att säkerställa att vi tilltalar samtliga unga och på så vis möjliggör stöd för alla.

Nästa utbildning

Datum: 7 – 8 oktober, 2017

Tid: lördag klockan 9 – 16, söndag klockan 10 – 15

Plats: hos Tilia, Regnstigen 3 i Solna, Stockholm

• Berätta kort om din erfarenhet eller koppling till psykisk ohälsa.
  • Hur har du bearbetat din erfarenhet eller koppling till psykiska ohälsa?
  • Varför vill du engagera dig i Tilias stödchatt?
  • Varför tror du att du skulle passa i just chatten?
  • Berätta gärna om övriga meriterande utbildning eller uppdrag kopplade till ungas psykiska ohälsa du haft.

Volontär mailstöd

Vi söker just nu inte specifikt volontärer till mailstöd.

Om mailstöd

Tilia erbjuder stöd via mail för de mellan 12 – 30 år som behöver stöd för sin psykiska ohälsa. Vi garanterar svar inom 7 dagar.

Tillsammans hanterar vi ämnen som psykisk ohälsa, ångest, oro och stress.

Vi har valt att vara öppna med vilka vi är för att våra unga lättare ska finna en trygghet att kontakta oss.

• Är 23 år eller äldre.

Minimiåtagande

Uppdraget kräver 2 timmar i månaden, på distans, exklusive obligatorisk utbildning och handledning.

Detta får du av oss

• Grundutbildning i Tilia samt samtalsmetodik
  • Introduktion till mailen
  • Handledning 2 gånger per termin
  • Inspirationskvällar och fortbildning
  • Del i en gemenskap
  • Möjlighet att påverka barn och ungdomars liv till det bättre

• Berätta kort om din erfarenhet eller koppling till psykisk ohälsa.
  • Hur har du bearbetat din erfarenhet eller koppling till psykiska ohälsa?
  • Varför vill du engagera dig i Tilias stödmail?
  • Varför tror du att du skulle passa i just mailen?

Intresseanmälan – volontär

Jag vill engagera mig som:

Chattvolontär Mailvolontär Lägerledare

Jag har tagit del av och godkänt det som står i Volontärpolicyn

Jag godkänner att Tilia registrerar mina personuppgifter i sitt volontärregister (uppgifterna kommer endast hanteras av Tilia).

Jag är över 20 år.